Tréner pištoliarov Némethy: Takýto úspech som nečakal

21.06.2015 Celý región

Baku 21. júna (TASR) - Reprezentačný tréner pištoliarov Ivan Némethy žiaril na 1. európskych hrách spokojnosťou. Jeho zverenci vybojovali v Baku dve z piatich slovenských medailí a Pavol Kopp navyše na podujatí aj dôležitú miestenku na budúcoročné olympijské hry do Ria de Janeiro.

"Takýto úspech som nečakal. Počítal som s tým, že môže byť dobré umiestnenie, ale keďže bola v každej disciplíne len jedna miestenka, nečakal som, že ju získame tu," pochvaľoval si vystúpenie svojich zverencov.

Némethy dúfal, že miestenky prídu až na augustovom Svetovom pohári, ktorý sa zhodou okolností koná taktiež v Azerbajdžane v meste Gabala. "Skôr som čakal, že to príde až tam. Aj preto, že v Gabale získajú miestenky dvaja pretekári a dovtedy bude ich bude mať už dosť veľa strelcov. Takže tam sa dá teoreticky získať aj bez účasti vo finále, za 12.-13. miesto. No som veľmi rád, že sa to podarilo už tu. Je to veľké šťastie," tešil sa.

O prvý cenný kov sa postaral Juraj Tužinský, ktorý dosiahol vo vzduchovej pištoli 60 na bronzový stupienok. V nedeľu pridal jeho kolega Kopp v ľubovoľnej pištoli 60 striebro a najmä kvóta pľac do Ria. "Miestenka je jednoznačne významnejšia ako medaila," povedal tréner. Po dramatickom finále, v ktorom sa o olympiáde rozhodovalo až medzi poslednými tromi strelcami, mu z očí vyhŕkli slzy radosti. "Slzy boli. Je to taký sprievodný jav, keď príde niečo, čo nečakáte. Paľo mal doteraz smolu v tom, že už niekoľkokrát bol tesne za finále. V Baku mu vo vzduchovej pištoli chýbal opäť kúsok. Ale v ľubovoľnej mu to vyšlo. Verím, že sa tá smola už konečne prevalila a bude pravidelnejším aktérom vo finále," povedal.

Tužinský mal v Baku vo finále vzduchovej pištole 60 lepšiu pozíciu, keďže miestenku si zabezpečil už pred podujatím. "Juraj už vyrástol vo veľmi dobrého strelca. Tešíme sa z toho, že sa dá využiť jeho vnútorný potenciál, aby mohol napredovať a verím, že na olympiáde bude mať minimálne úspešné výsledky," dodal reprezentačný tréner.
 

Vyberte región